További információkért görgessen lefelé

Örülök,hogy találkozunk!

A zen és a szórakoztatás művészete − 8 tipp, hogy laza házigazda legyen.

Az egyik legkedvesebb gesztus az, ha meghívunk valakit vacsorára az otthonunkba. Íme 8 tipp, hogy a házigazda és a vendégek is garantáltan jól érezzék magukat.

1. Ne görcsöljön! 

A kellemes estéhez fontos, hogy a házigazda oldott legyen. Már a készülődésre is az este részeként érdemes tekinteni – tegyük fel a kedvenc zenénket, és igyunk egy korty finom bort. Ha feszülten nyit ajtót, a vendégek sem fogják otthon érezni magukat. Vacsora után üljünk le, és fogyasszunk el egy kis szíverősítőt a társasággal. Semmi értelme egyből nekiugrani a mosogatásnak, vagy a csőre töltött porszívóval gyakorlatozni.

2. Kérdezze meg vendégeit, van-e olyasmi, amit nem ehetnek

Mogyoróallergiás, fruktózintoleranciája van, húst nem eszik, csak halat? Hogyan lehet számon tartani, ki mit ehet meg anélkül, hogy az egészsége veszélybe kerülne, vagy legalábbis az a kényelmetlen helyzet állna elő, hogy az ártalmas összetevők után kutatva „fel kellene boncolnia” az ételt? Mindig érdemes előre megtudakolni vendégeitől, hogy van-e olyasmi, amit nem akarnak vagy tudnak megenni, mert így számukra is gondoskodhat a megfelelő fogásról.

3. Ne vállalja túl magát! 

Nem szabad elfelejteni, hogy a vendégek a nyolcfogásos ínyencvacsora helyett inkább a házigazda társaságára vágynak. Biztosan nem esik túlzásba, ha inkább egyszerű ételeket készít, kiváló minőségű alapanyagokból.

4. Ne szabadkozzon!

A legtöbb házigazda azonnal szabadkozni kezd, amint a vendégek megérkeznek. A mangópüré túl folyós, a hal túl szálkás, túl hűvös van a teraszon az aperitifhez. A házigazda azért kritizálja a saját munkáját, hogy a vendégek jól érezzék magukat – azonban ez egyszerűen csak idegesítő. A vendégek egyáltalán nem veszik észre ezeket a dolgokat, ha nem hívja fel rá külön a figyelmüket. 

5. Készüljön fel a későkre

Biztos, hogy valaki később fog befutni, ezért érdemes 45 percet várni a tálalással. Addig is a várakozó vendégeknek ínycsiklandó előételeket szolgálhatunk fel, például pirított brióst kecskesajttal vagy ínyenc falatkákat paprikakrémmel.

6. Hagyja lazítani a vendégeket

Menő ötletnek tűnhet meghívni egy mesterszakácsot, hogy aztán a vendégekkel közösen készítse el a vacsorát. Ezt azonban sokan kellemetlenségként élhetik meg – a munkában eltöltött tíz kimerítő óra után nem biztos, hogy mindenkinek van kedve szusit tekerni vagy baromfit boncolni. Vendégei sokkal jobban fogják értékelni, ha hátradőlhetnek egy pohár borral, és tisztes távolból csodálhatják az Ön konyhaművészetét.

7. Készítsen szezonális ételeket

Mindenki szeret nagylelkűnek tűnni, de semmi értelme a világ másik végéről epret hozatni. A szezonális menü a legjobb választás. Az adott évszakra jellemző étel mindig tökéletesen friss, ezért a leglogikusabb választás. Ne feledje, hogy a hideg görögdinnyeleves sokkal jobban esik nyáron, mint amikor kint röpködnek a mínuszok.

8. Fontos a megfelelő italválaszték

A felszolgált ital legalább olyan fontos, mint az étel. Egy jó aperitif megadja az este alaphangulatát. A különlegességek kedvelői számára javasoljuk a gránátalmás ízesítésű Knight Cup koktélt. A vörösbor szerelmeseinek kedvence lehet például a klasszikus Amarone. A halak, a tenger gyümölcsei, illetve a fehér húsok kísérőjeként pedig a legendás Cloudy Bay Sauvignon Blanc verhetetlen.

Szerző: Lena Schindler
Fénykép​: © Adobe Stock