Fenntarthatóság a Mielénél

Immer Besser:
a bolygónkért, egyetlen otthonunkért

Miért fontos számunkra a fenntarthatóság?

Bolygónk manapság mélyreható változásokon megy keresztül – olyan változásokon, amelyek következményeit még csak most kezdjük érezni.

A jobb és fenntarthatóbb jövő megteremtése mindannyiunk felelőssége – a legnagyobb multinacionális vállalattól a legkisebb családi háztartásig. Az „Immer Besser“, vagyis a „Mindig jobban“ jelmondat azt a meggyőződésünket fejezi ki, hogy mindig még jobbak szeretnénk lenni mindenben, amit teszünk.

Ez arra ösztönöz minket, hogy folyamatosan jobb és intelligensebb készülékeket fejlesszünk az ezeket használó háztartások és vállalkozások egyre fentarthatóbbá válásához – generációról generációra.

Ezen az oldalon megtudhatja, mit teszünk a jobb jövő felé vezető utunkon.

Céljaink a jövőre nézve

Közös otthonunk megmentése versenyfutás az idővel. Ezért rendületlenül továbbfejlesztjük ambiciózus céljainkat és folyamatosan bővítjük szerepvállalásunkat. Ezekkel az ígéretekkel szeretnénk tovább haladni a választott utunkon:

Fenntarthatóság megvalósítása minden szinten

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a fenntarthatóság a termék életciklusának meghatározó része legyen minden szakaszban – az értékteremtési lánc egészében és különösen az ügyfeleinknél a felhasználás során.

Készülékgyártás nyom nélkül

Arra törekszünk, hogy a lehető legkisebb környezeti terheléssel fejlesszük ki a legjobb termékeket és szolgáltatásokat – célunk a teljes CO₂-semlegesség elérése.

A hulladék elkerülése érdekében új életre keltjük a régi készülékeket

Célunk egy teljesen hulladékmentes körforgásos értékteremtési lánc kialakítása, amelynél a készülékeinkben felhasznált összes anyag visszakerül a körforgásba az életciklusuk végén.

 

A Miele fenntarthatóság iránti elkötelezettségéről többet megtudhat legújabb fenntarthatósági jelentésünkből.

 

 

Tudta?

A fenntarthatóság egyet jelent azzal, hogy soha nem állhatunk meg. Egy olyan küldetésnek tekintjük, ami mindig előre viszi a Mielét – minden egyes projekt és kezdeményezés során folyamatosan azon dolgozunk, hogy a fenntarthatóságot innovációink meghatározó részévé tegyük.

A Miele intelligens útvonalakat alakít ki

A Miele minden nap optimalizálja a szervizjárművek útvonalát, hogy kilométereket takarítson meg, és csökkentse a károsanyag-kibocsátást

 


 

A Miele innovatív mosodai megoldásokkal támogatja a McDonald's-ot

A Miele támogatja a világ vezető vendéglátóipari vállalatát, a McDonald's-ot a zsiradék visszanyerésében, ezáltal csökkenti az egyébként a szennyvízrendszerbe kerülő zsiradék mennyiségét. A visszanyert zsiradékot bioüzemanyag előállítására használják fel.

  

Vidéki inspirálódás

Közös az otthonunk, a bolygónk, és ezzel együtt a megőrzésének felelőssége is. Ausztráliába utaztunk, hogy ihletet merítsünk, és saját szemünkkel láthassuk, hogyan dolgoznak a kézművesek, a termelők és a helyi közösségek a fenntartható jövőért. A fenntarthatóság növelése felé vezető út részeként azt határoztuk el, hogy ezt a videót a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal készítjük el. Ezzel elnyertük az Environmental Media Association (Környezetvédelmi Média Szövetség) Green Seal környezetvédelmi pecsétjét.

1. rész: MD Knives

A minőséget szem előtt tartva készült tárgyak örökké tartanak. A Vidéki inspirálódás című sorozat első epizódjában a melbourne-i Dandenong Rangesben élő Mathieu Dechampst, az MD Knives tulajdonosát mutatjuk be, aki fenntartható módon beszerzett fából készít késeket.

2. rész: Flinders Island

Mindannyiunk célkitűzése, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjuk a Földön. A Vidéki inspirálódás című sorozatnak ebben az epizódjában a tasmániai Flinders-sziget helyi közösségével találkozunk, amelynek célja a természet szépségének megőrzése a jövő generációi számára, ezért azzal töltik az életüket, hogy gondozzák az érintetlen földet és környezetét.

3. rész: Seven Seasons

Minél tudatosabb az étel előállítása, annál ízletesebb lesz. A Vidéki inspirálódás sorozatnak ebben a részében Daniel Motlop, a Seven Seasons munkatársa segítségével bepillantást nyerhetünk az Ausztrália északi területén élő őslakos közösségek életébe, és a zöld hangyákból készült gin összetevőinek etikus beszerzésébe.

4. rész: Cullen Wines

A fenntarthatóság egyszerre utazás és hosszú távú elköteleződés. A Vidéki inspirálódás című sorozat utolsó epizódja a Cullen Wines szőlőültetvény történetét meséli el, amelynek tulajdonosai holisztikus és fenntartható gazdálkodási módszereket alkalmaznak az egészséges, élő talaj megteremtéséhez, amely a következő években hozzájárul a szőlőtőkék táplálásához.

Fenntartható gyártás kialakítása

A Miele a vállalat minden területén és minden tevékenységében a folyamatos fejlődést tűzte ki célul. Ezért elhatároztuk, hogy a Vidéki inspirálódás elnevezésű videósorozatot a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyva készítjük el. Az energiafogyasztás és a hulladékgazdálkodás terén elért fejlesztésekért ezt a sorozatot az Environmental Media Association (Környezetvédelmi Média Szövetség) Green Seal pecsétjével tüntették ki. Ha többet szeretne megtudni erről, nézze meg a fenntartható videókészítés teljes történetét.

Zöld projektek

A bolygónk megmentéséért folytatott küzdelem egyre intenzívebb. Éppúgy, ahogy a céljaink megvalósítása iránti elkötelezettségünk is. Egyedül azonban nem fog sikerülni. Most megmutatunk néhány olyan projektet, amelyekben együttműködünk másokkal a klímaválság kezelése terén.

Kutatások támogatása az energiahatékonyság területén

A jövő háza ötvözi az innovációt, a designt és az energiahatékonyságot. A „MIMO“ (Minimal Input, Maximum Output) projektben, amelyet a fenntartható életvitelre kiírt nemzetközi „Solar Decathlon“ verseny részeként mutattak be, olyan innovatív hőszivattyúrendszer kifejlesztésében vettünk részt, amely a konyhai készülékek által termelt hőt használja fel házak fűtésére és hűtésére. A verseny során a rendszert először telepítették egy épületbe, hogy valós, hétköznapi körülmények között teszteljék, és mérjék az energiahatékonyságát.

A fenntartható Miele ház

Joost Bakker, Ausztrália egyik vezető fenntarthatósági szakértője a Mielével együttműködve fejlesztette ki a „Greenhouse-Future Food System“ nevű rendszert. A két hálószobás ház egy zárt rendszer, amely energiát, élelmet és otthont biztosít lakóinak. A házban található minden Miele készüléket gondosan megvizsgáltunk abban a tekintetben, hogy megfelelnek-e a legmagasabb energiatakarékossági és hatékonysági követelményeknek.

Fotó forrása: Earl Carter

Koppenhága kizöldül

A Miele standard beszállítóként kulcsszerepet játszik Dánia első „zöld városának“ létrehozásában. Körülbelül 15 000 háztartási készüléket szállítunk Koppenhága egyik megújult városrészében indított projektjéhez.

Méhflotta

A Miele különböző dolgozói kezdeményezéseket támogat a méhészet terén, így a mezők néhány telephelyünk körül döngicséléstől hangosak – ami pozitív hatással van az üzemeinket körülvevő ökoszisztémára.

„Zöld acél“ használata

Egy kísérleti projekt keretében a Miele a jövőben zöld acélt fog beszerezni partnerétől, a Salzgitter AG-tól. Ennek az anyagnak a használata több mint 66%-kal csökkenti a gyártási folyamatból származó CO₂-kibocsátást: az éghajlatbarát energiaforrások felhasználása és az acélhulladék újrafelhasználása révén. Ezzel az átállással a Miele először járul hozzá a vásárolt árukból és szolgáltatásokból származó kibocsátások további csökkentéséhez.

Együtt többet érhetünk el

Az apró előrelépések a mindennapi életünkben komoly változásokat hozhatnak bolygónk számára. Az alábbi öt „otthoni trükk“ segítségével ön is hatékonyabban használhatja a Miele készülékeit, és gondoskodhat arról, hogy a fenntarthatóság az ön otthonában is elkezdődjön.

Több hely a hűtőszekrényben

Egy túlzsúfolt hűtőszekrény már nem tudja hatékonyan hűteni az élelmiszereket, és több energiát fogyaszt: ezért mindig hagyjon egy kis helyet szabadon.

A Miele egyedi ápolószereket kínál

A Miele az egyetlen olyan vállalat az iparágban, amely a mosógépeihez, szárítógépeihez és mosogatógépeihez megfelelő ápolószereket is kínál az ügyfeleinek. Automata mosószer- és mosogatószeradagolóink akár 30% mosószert* is megtakarítanak.
* A kézi adagolással összehasonlítva

Erőforráskímélő egyruhás mosás

Ha a textíliák lehetővé teszik, akkor a víz- és energiamegtakarítás érdekében tele kell tölteni a mosógépet. A Miele SingleWash funkciójával akár egyetlen ruhadarab is mosható erőforráskímélő módon.

  

A körforgásos gazdaság

Bolygónknak korlátozottak az erőforrásai. Ez azt jelenti, hogy többé már nem tehetjük meg, hogy egyszerűen csak használjuk a termékeket, majd kidobjuk őket. Ehelyett egy körforgásosabb rendszerre kell áttérnünk, amelyben biztosítjuk, hogy a készülékek hosszabb ideig működjenek, szükség esetén megjavítsuk őket, és a hulladék elkerülése érdekében újra felhasználjuk és újrahasznosítjuk az alkatrészeket és az anyagokat. Mindez hozzájárul ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez.

Még jobb minőség a hosszabb élettartamért

A Miele a legtöbb háztartási készüléksorozatát 20 éves élettartamra teszteli. A tesztelt termékekről további információkat talál a "Minőség 20 évre" pont alatt a weboldalunkon.

CO₂-semlegesség minden telephelyen

A Miele elkötelezte magát a „Science Based Targets“ (SBTi) kezdeményezés mellett, és minden telephelyén CO2-semleges (Scope 1, 2). Fontos mérföldkő ezen az úton: 2019 és 2030 között 15%-kal csökkentjük a termékeink felhasználási fázisában (Scope 3.11) keletkező kibocsátást – mivel ez teszi ki a teljes CO₂-lábnyomunk legnagyobb részét.

Készülékeink szervizelése

Központi raktárunkban több mint 70 000 eredeti Miele pótalkatrészből álló állandó raktárkészletünk van. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy az egyes készülékek gyártásának beszüntetése után még hosszú ideig biztosítsuk a pótalkatrészek rendelkezésre állását – a sorozatgyártás befejezése után akár 15 évig, de legalább 10 évig.

Impact Hub Berlin

Folyamatosan dolgozunk a fenntarthatósági lábnyomunk javításán. Ennek érdekében erős partneri kapcsolatokat építünk ki innovátorokkal a vállalaton belül és kívül. Az Impact Hub Berlin a megfelelő hely, ha a fenntarthatóság terén való együttműködésről van szó. A Hub lehetőséget kínál arra, hogy start-up-okkal dolgozzunk, és kifejezetten a körforgásos gazdaságra koncentráljunk.

Az „Immer Besser“ azt jelenti, "Mindig jobban", mindig törődéssel.

Családi vállalkozásként hiszünk abban, hogy a jövőnek fenntarthatónak kell lennie – és hogy a felelősségünk nem ér véget gyáraink kapuinál. Ezért arra törekszünk, hogy minden tevékenységünket fenntarthatóbbá tegyük, és másoknak is segítsünk ebben. Hiszen csak együtt vagyunk képesek megoldani a világunk előtt álló kihívásokat.

Komolyan vesszük a fenntarthatóságot

A kutatási és fejlesztési költségvetésünk több mint 50%-át a fenntarthatóbb készülékek és szolgáltatások fejlesztésére fordítjuk. A 2020-ban értékesített Miele mosógépeink nagy része a piacon elérhető legmagasabb energiahatékonysági besorolással rendelkezik.

Minőség = hosszú élettartam

Termékfilozófiánk lényege már a vállalat alapítása óta az, hogy kiváló minőségű anyagok és kifinomult gyártási módszerek segítségével kiemelkedően magas minőségű és hosszú élettartamú termékeket gyártsunk. Egy hosszú élettartamú Miele készülékkel abban is biztos lehet, hogy kevesebbet fog fogyasztani.

 

Megbízható partner

Több mint 22 300 embert foglalkoztatunk, akiknek jólléte nagyon fontos a számunkra. Különféle HR-ajánlatokkal ösztönözzük és támogatjuk minden alkalmazottunkat, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy megbízható partnerei legyünk az iparnak és a társadalomnak.

Miele fenntarthatósági jelentés

Már letölthető a Miele új fenntarthatósági jelentése. Ebben a Miele megerősíti elkötelezettségét az ENSZ által közzétett fenntartható fejlődési célok (Sustainable Development Goals, SDGs) mellett, és elkötelezi magát a nemzetközi klímapolitika 2 fokos célkitűzése mellett. A korábbi jelentésekhez hasonlóan ez a kiadás is a Globális Jelentéskészítési Kezdeményezés (Global Reporting Initiative, GRI) iránymutatásait követi.*

2021. évi fenntarthatósági jelentés

  

2023. évi fenntarthatósági jelentés

  

Kapcsolat

Sajtómegkeresésekkel és tartalmi kérdésekkel kapcsolatban forduljon hozzánk a következő e-mail címen: info@miele.hu.