A kávéval készült ételek különleges ízvilága

Kulináris trendek Wolfgang Kowall

A kávéval készült ételek különleges ízvilága

Saláta kávés vinaigrette mártással, eszpresszós-kakukkfüves metélt, kávékocsonya marhahúslevessel és ossobuco fűszeres kávészószban? Első pillantásra szokatlannak tűnhetnek, de ezek az innovatív receptek valójában aromákban gazdag, kiegyensúlyozott ízvilágú ételeket eredményeznek. Az őrölt kávét vagy az eszpresszót nem a megszokott módon, italként elkészítve vagy desszertek, torták alapanyagaként használják. A kávéval való főzéskor maguk a kesernyés kávészemek adják a kívánt ízhatást. Hihetetlenül változatos aromavilágukat – egyesek szerint 800-1200 különféle változat létezik – elsősorban a pörkölési technika határozza meg. Ettől függően a kávé ízében felfedezhetünk csípős, füstös, csokoládés, fűszeres vagy diós jegyeket, máskor pedig vanília, szegfűszeg vagy karamell íz adhatja meg az ételnek azt a bizonyos pluszt.