Optimális hőmérséklet a hűtőszekrényben/hűtőzónában
A megfelelő hőmérséklet beállítása nagyon fontos az élelmiszer elegendő ideig való eltarthatósága szempontjából. A hőmérséklet csökkenésével lelassulnak a mikroorganizmusok növekedési folyamatai. Az élelmiszerek nem romlanak meg olyan gyorsan. A hűtőzónában 4 °C-os hűtési hőmérsékletet ajánlunk.
A hűtőszekrény/hűtőzóna hőmérséklete megemelkedik:
minél gyakrabban és hosszabb ideig nyitják ki a készülékajtót.
minél több élelmiszert tárolnak benne.
minél melegebb a frissen elhelyezett élelmiszer.
minél magasabb a hűtőszekrény környezetének hőmérséklete. A hűtőszekrényt egy meghatározott klímaosztályra (a környezeti hőmérséklet egy adott tartományára) méretezték, amelynek a határértékeit be kell tartani.