Miele Professional mosogatógép tányérokkal megtöltve
KezdőoldalTudásközpontBlogAmikor az edények elszíneződnek
Kiadványok

Amikor az edények elszíneződnek

A mosogatóprogram lejártakor esetenként színes meglepetésben lehet részünk, amikor a mosogatógépbe nézünk, és azt látjuk, hogy az edényekből nem jött ki az elszíneződés. Az ilyen elszíneződéseket olyan élelmiszerek okozzák, mint például a makacs szennyeződéseket hátrahagyó paradicsomszósz, a zöldségek, a tea, vagy a kávé.
Oldal megosztása
Másolás sikeres!
Hivatkozás kimásolva a vágólapra.

Miért színeződnek el az edények?

Az élelmiszerek fajtája és állapota nagyban befolyásolhatja az elszíneződés mértékét.

Ezen felül

  • az élelmiszerrel történő érintkezés ideje,
  • az élelmiszer hőmérséklete,
  • valamint az edény anyaga és állapota szintén kihatással lehet erre. A látszólag sima, tömör felületű

például műanyag vagy porcelán edények is elszíneződhetnek.

A kávéscsésze felborul és a kávé foltot hagy.

Mégis, hogyan színeződnek el az edények?

Ha az elszíneződés csak felületi, azt általában lemosással el tudjuk távolítani. Ha azonban az edények felülete sérült, már nehezebb az elszíneződésektől megszabadulni. Ilyen sérüléseket egyszerűen okozhatunk a mindennapokban, amikor is az edények felületét késsel vagy villával megkarcoljuk, vagy amikor az edényeket egymás tetejére rakjuk.

Hogyan szabadulhatunk meg az elszíneződésektől?

Pl. a csészékben található kávéfoltok eltüntetésére bevált módszer a fehérítés. Ezt klórtartalmú szerekkel hajthatjuk végre (aktív klór vagy aktív oxigén). A fehérítés folyamán a színező anyagok oxidálódnak, és ezáltal az elszíneződés „láthatatlanná“ válik“.

A műanyagból miért nehezebb eltávolítani az elszíneződéseket?

Műanyagok esetén a fehérítés sem mindig hozza meg a kívánt eredményt. Ennek egyik oka kémiai felépítésük: a műanyagok számtalan, egymással összefonódott szénmolekulákból állnak. Az élelmiszerben található pigmentek tartósan beépülnek a műanyag struktúrájába, ezért eltávolításuk igen bonyolult. Ha még ehhez a műanyag felületén karcolások vagy vágások is vannak, a színezőanyagok még könnyebben behatolnak a műanyagba. Az oda egyszer bejutott pigmenteket sem vegyileg, sem fizikailag nem lehet eltávolítani. Ilyenkor már sajnos sem a fehérítés, sem a súrolás nem segít.

Hogyan kerülhetjük el az elszíneződéseket?

Az erősen színező élelmiszerekkel és italokkal szennyezett edényeket használat után azonnal öblítsük le. A darabos szennyeződéseket szintén távolítsuk el, lehetőség szerint semmi ne száradjon rá az edényekre. És most jön a legfontosabb: ha például egy paradicsomszószos tányért teszünk a mosogatógépbe, a pigmentek feloldódhatnak és a többi edényt is beszennyezhetik, így azokban is elszíneződést okozhatnak.

Összegzés

Az élelmiszerek, például a paradicsomszósz nem csak az asztalterítőn hagy foltot, hanem olykor a műanyagon is. Mindkét esetben érvényes: a foltok kellemetlenek ugyan, de nem feltétlenül reménytelenek. Ha gyorsan cselekszünk és a megfelelő tisztítószert használjuk, asztalterítőink és edényeink hosszabb távon tudják ezt meghálálni nekünk.

Egyéni tanácsadásra van szüksége?

Érdeklődik, és szeretne többet megtudni személyre szabott megoldásainkról? Lépjen velünk kapcsolatba és tudjon meg többet!