Egy szállodai alkalmazott frissen mosott törölközőt tart a karján
KezdőoldalTudásközpontBlogA textíliák higiénikus előkészítése

A textíliák higiénikus előkészítése az egészségügyön kívül

Kiadványok
A textíliák higiénikus tisztítása és ápolása nem csak az egészségügyben fontos. Bárhol, ahol ágyneműt vagy törölközőt bocsátanak a naponta cserélődő felhasználók rendelkezésére, a higiéniai biztonság minőségi jellemző, és csökkenti a vírusos vagy bakteriális fertőzések kockázatát. A felhasználók sajnos gyakran a mosószerek és a programok olyan kombinációját választják, amellyel nem érnek el kellően higiénikus eredményeket. Ez akkor fordul elő, ha például alacsony hőmérsékletet választanak. Bár ez gyakran elegendő a látható szennyeződések eltávolításához, a „láthatatlan“ szennyeződéseket azonban csak min. 60 °C hőmérsékleten lehet eltávolítani. Ide tartoznak a nem kívánt mikroorganizmusok, például a vírusok, a baktériumok és a penészgombák. Még a fehérítő hozzáadása nélkül használt folyékony mosószerek sem teremtik meg önmagukban a szükséges feltételeket a higiéniai szempontból tökéletes eredményhez.
Oldal megosztása
Másolás sikeres!
Hivatkozás kimásolva a vágólapra.

Ezért olyan fontos a textíliák higiénikus előkészítése

Akár vírusos gyomor- és bélrendszeri fertőzés van jelen az óvodában, akár Covid-19 fertőzés fordul elő a családban, vagy egy náthás vendég köhög egy szalvétába egy étteremben: a különböző emberek által használt textíliák kórokozókat és szennyeződéseket tartalmazhatnak, amelyek másoknak továbbadhatók – amennyiben nem történik meg a textíliák higiénikus mosásahasználat után. Az egészségügyi ágazatban ezért fertőtlenítő mosási eljárásokra van szükség a fertőzésgyanús textíliák előkészítéséhez. Az egészségügyön kívül, a mindennapi életben a fertőtlenítő mosóprogramok használata mégis nélkülözhetőa kielégítő és biztonságos újrafeldolgozási eredmények elérésé érdekében. .

Sok ágazatban nincsenek előírások arra vonatkozóan, hogyan kell kinéznie a textíliák higiénikus előkészítésének. A felhasználók jóhiszeműen gyakran azt gondolják, hogy a „sok sokat segít“. Így a fertőtlenítőszerek és higiénikus öblítők gondatlan adagolásával nem csak a veszélyes anyagokról szóló rendeletet (15a §, csak rendeltetésszerű használatra) sértik meg, hanem a bőrirritációt vagy az allergiát is kockáztatják.

Bár magasabb hőmérsékleten jobb eredmények érhetők el, ez megnövekedett energiafogyasztáshoz és hosszabb üzemidőhöz vezet. Csak a megfelelő mosószer és az alkalmazáshoz beállított hőmérséklet kombinációja biztosíthatja a kívánt higiéniai eredményeket a fenntarthatóság szempontjának figyelembe vétele mellett.

Így történik a textíliák higiénikus előkészítése

A textíliák előkészítése egy teljes körű folyamat, amely során több lépés fonódik össze ahigiénikus eredmény elérése érdekében: már a szennyezett textíliák összegyűjtésével és mosodába szállításával elkezdődik. Itt figyelni kell arra, hogy a szennyezett textíliákat elválasszák a tisztáktól. Ha a szennyezett textíliák nedvesek, akkor azokat gyorsan ki kell mosni. Ez megakadályozza a mikroorganizmusok elszaporodását és a kellemetlen szagok kialakulását. A szennyezett textíliák kirázásának elkerülése és védőkesztyű viselése további iránymutatások az esetleges fertőzési láncok megszakításának érdekében

Az egészségügyi szektoron kívüli szolgáltatók számára általában elegendő a textíliák higiénikus előkészítésének biztosítása a megfelelő mosószer és program használatával. A legalább 60 °C hőmérsékletű mosási eljárások a fehérítőt tartalmazó mosószerekkel kombinálva csökkentik a mikroorganizmusok számát. Ezért a higiéniai szempontból érzékeny textíliákat, mint például az ágyneműt, a konyharuhákat és a törölközőket ennek megfelelően kell előkészíteni.

A kiválasztott intézkedések még a mosás után is hozzájárulnak az előkészített textíliák magas higiéniai szintjéhez. Először is ide tartozik a textíliák gépi szárítása. Amennyiben a textíliákból alaposan eltávolították a mikroorganizmusokat, egy teljes szárítás megakadályozza, hogy azok újra felhalmozódjanak. Egy előfeltétel a megfelelő töltetmennyiség – túl nagy mennyiség esetén, a teljes szárítás nem megfelelően biztosított.

Amennyiben maradéknedvesség van a textíliákban, az táptalaj a baktériumoknak, a vírusoknak és a gombáknak, és kellemetlen szagokat okozhat. Ezért a szárítási folyamat végén azonnal ki kell venni a textíliákat a szárítóból. Figyelni kell arra, hogy a megszáradt textíliák jól szellőző helyen, a szennyezett textíliáktól elkülönítve legyenek tárolva. Így a textíliák higiénikusan tiszták maradnak.

A ProCare Tex termékekkel kombinálva a Miele „SmartBiz“, „Kis Óriások“ és „Benchmark“ sorozatainak mosogatógépei higiénikus teljesítményükért az arany „Virussiegel“ elismerésben részesültek. Amennyiben a kezdetektől fogva higiéniailag tökéletes eredményeket szeretne elérni, alapozzon az ipari Miele mosógépek, mosószerek, szárítók és finishelő készülékek megfelelő kombinációjára.

Egyéni tanácsadásra van szüksége?

Érdeklődik, és szeretne többet megtudni személyre szabott megoldásainkról? Lépjen velünk kapcsolatba és tudjon meg többet!