Egy nagy rakás pohár egy sötét háttér előtt
KezdőoldalTudásközpontBlogA Sinner kör: körforgás a higiénia érdekében

A Sinner kör: körforgás a higiénia érdekében

Kiadványok
Rúzsnyomok a vörösboros poháron, ételmaradékok a villán, ragacsos réteg a tányéron: a vendégek nem megértőek az asztalra kerülő piszkos edényekkel szemben. Az első benyomás számít! Megosztunk Önnel néhány információt, tippet és trükköt, hogy vendégeire már a kezdetektől fogva jó benyomást tehessen. A tisztítási folyamatot befolyásoló négy tényező hatásmechanizmusát Sinner körnek nevezik. A Sinner kör Herbert Sinner vegyészről kapta a nevét.
Oldal megosztása
Másolás sikeres!
Hivatkozás kimásolva a vágólapra.
Egy konyhai kisegítő használt edényeket mosogat egy kórház konyhájában

A mosogatás tényezőinek kölcsönhatása

Mely tényezők fontosak a tiszta mosogatási eredmény érdekében?

Négy tényező játszik szerepet, amelyek minden mosogatási ciklusban döntő fontosságúak:

  • Hőmérséklet
  • Idő
  • Vegyszerek
  • Mechanika

Hogyan függenek egymástól a mosogatás tényezői?

Mind a négy tisztítási tényezőt szinte szabadon lehet választani és különbözőképpen súlyozni.
Fontos: ha két vagy több tényezőt módosít, a kölcsönhatást végül végül össze kell hangolni, hogy ugyanazt a tisztítási eredményt érje el. Példa: a hőmérséklet csökkenése az idő növelésével kompenzálható.

Milyen hatással vannak az alkalmazott tényezők?

Hőmérséklet

A hőmérséklet nemcsak a tisztító- ill. öblítőszer hatóanyagait oldja fel gyorsabban, hanem a mosogatnivalóra rakódott szennyeződéseket is (főleg a zsírokat). Fontos: mindig a mosogatnivalótól és a szennyezettség fokától függően kell megválasztani. Egyes anyagok nem bírják a magas hőmérsékletet (pl. az üveg). A magas hőmérséklet azonban bizonyos típusú szennyeződések szerkezetét is megváltoztathatja, így azok nehezebben lesznek eltávolíthatók (pl. fehérje).

Idő

Minél hosszabb a mosogatási idő, annál jobb a tisztítási teljesítmény – a hosszú mosogatás és a köztes áztatás pozitívan befolyásolja az eredményt. Ha azonban az a cél, hogy a mosogatási idő a lehető legrövidebb legyen, akkor ennek kompenzálásához a többi tényezőt megfelelően kell kombinálni.

Vegyszerek

A vegyszerek (tisztítószerek) feladata a szennyeződés feloldása. A vegyszerek alkalmazásakor fontos az alkalmazott szerek helyes adagolása, koncentrációja és minősége. A speciális összetevők a szennyeződéstől (zsírok, fehérjék, #elszíneződések) függően járulnak hozzá a tökéletes mosogatási és higiéniai eredményekhez – a tisztítószer kémiai összetétele lehet enyhe vagy agresszív. Minél nagyobb az adagolás, vagy minél agresszívabb a készítmény, annál jobb a tisztítás. De figyelem: a túl agresszív készítmények, vagy túl nagy adagok károsíthatják a mosogatnivalót és a gépet egyaránt.

Mechanika

A mechanika tényező gondoskodik arról, hogy a szennyeződés eltávolításra kerüljön az edényekről. A kézi mosogatás esetében a dörzsölés a mechanika, a gépi mosogatás esetében a víz keringetése a szivattyúval és a mosogatókarokkal.

Mi a víz jelentősége?

A víz a mosogatási ciklus elengedhetetlen segédeszköze. Szükséges a hőmérséklet felvételéhez, a vegyszerek feloldásához, és azok mechanikus felhordásához a mosogatnivalóra. Eközben a víz jellege hatással van az eredményre – fontos: csak mert a víz iható, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ideális a mosogatáshoz.

Összegzés

A jó tisztítási eredmények érdekében, az erőforrások hatékony felhasználása mellett különösen fontos, hogy a rendszerben egy jól beállított mosogatógépet használjunk az optimális mosogatószerekkel – a Sinner körben leírt négy tényező ideális kölcsönhatása zökkenőmentes folyamatokat biztosít a konyhában, és ragyogó benyomást kelt a vendégekben.

Egyéni tanácsadásra van szüksége?

Érdeklődik, és szeretne többet megtudni személyre szabott megoldásainkról? Lépjen velünk kapcsolatba és tudjon meg többet!