Navarra

Navarra
Az észak-spanyolországi Navarra régiója, az egykor büszke királyság mára kiváló boraival vált világhírűvé.
Navarra autonóm közössége Észak-Spanyolország középső területén található. Jellegzetessége északnyugaton az Atlanti-óceán meredek, sziklás és gyakran viharos partvidéke, északkeleten a Pireneusok számtalan völgye és az azokat körülölelő hegyvidék, valamint délen a Pamplonát övező száraz medence és az Ebro folyó partjai. Ez a tényszerű leírás jól tükrözi a korábbi királyságban (824-1841) termelt borok természetes sokszínűségét.
Már a rómaiak is készítettek bort Navarrában. Mivel azonban a rómaiak után számos különböző – más-más italokat kedvelő – népcsoport hódította meg a régiót, a bortermelés hosszú időre feledésbe merült. A szőlőtermesztés csak a 12. században kezdődött meg újra, amikor a Loire menti Clunyből és a burgundiai Cîteaux-ból érkező szerzetesek kolostorokat alapítottak Navarrában. Ennek nyomai ma is láthatóak a Ruta de los Vinos de Santiago borúton, amely a világ legismertebb zarándokútja, a lenyűgöző állapotban fennmaradt falukat, templomokat, kolostorokat, palotákat és borászatokat összekötő Camino de Santiago mentén fut.
Napjainkban Navarra öt nagy szőlőtermesztő vidéke összesen több mint 15 280 hektáron terül el Pamplonától délre. A régióban a legnagyobb arányban (70%-ban) karakteres, zamatos vörösbort készítenek a régi spanyol tempranillo és grenache szőlőfajtákból, valamint a modern francia cabernet sauvignon és merlot fajtákból. Körülbelül 25%-ot tesznek ki a friss, gyümölcsös rosé borok (Rosado vagy Clarete), és nagyjából 5%-ot a chardonnay és viura szőlőből készült, virágos jegyekkel rendelkező, száraz fehér borok és az édes muskotályok.
Navarrában a legmegengedőbbek a Spanyolországban hatályos bortörvények. Ennek köszönhetően szinte minden stílusú bor megtalálható itt: egy szőlőfajtából készült borok és cuvée-k minden elképzelhető kombinációban, csodálatosan régimódi vidéki borok és modern dizájnborok, akár 70 éves szőlőtőkéről és hároméves „ifjoncokról” származó borok egyaránt. A vörösborok választéka óriási a fiatal, karcos, nehézsúlyú daraboktól az egy ültetvényről származó (spanyolul Pago) Gran Reservasig, amelyet akár 36 hónapig érlelnek fahordóban, és csak tíz év után iható. Amikor azonban beérik, számos bordeaux-i bor elbújhat eleganciája, komplexitása és selymes textúrája mellett. Sajnos a fehérborok egy részét is barrique hordóban érlelik, emiatt gyakran elveszítik gyümölcsös jegyeiket. Mostanában azonban ez is kezd megváltozni: rengeteg magasan képzett nő dolgozik a családi pincészetekben és a borászati szövetkezetekben is. Azon dolgoznak, hogy a bor kevesebb időt töltsön hordóban, és emellett egyre több régi szőlőfajtát újratelepítenek. Ebben pedig az a legjobb, hogy ezekből a borokból egyre többet exportálnak, így Navarrán kívül is elérhetőek.
Szöveg: Rainer Meier
További információ a navarrawine.com webhelyen érhető el (spanyol, angol és német nyelven)