A virágok hatalma: több mint dekoráció

Egy virágkötő mester tippjei az asztal feldíszítéséhez különleges alkalmakra.

Ha igazán különleges dekorációra van szükségünk, akkor a hamburgi Himmel und Erde a nekünk való hely. Mario Mahlstedt virágkötő mester szakértői tippeket ad az asztal feldíszítéséhez különleges alkalmakra.

Az üzletben a virágokból és levelekből nem egyszerű csokrok, hanem valódi műremekek készülnek. Mario Mahlstedt (a képen, jobbra) virágkötő mesterrel beszélgettünk arról, hogyan lehet egyedi hangulatot varázsolni gyönyörű növényekkel és virágokkal – és kaptunk néhány szakértői tippet is az asztal feldíszítéséhez különleges alkalmakra.

Mahlstedt úr, Önöket a virágkötészeti műremekek szaktekintélyének tartják. Mi teszi Önöket különlegessé? Úgy rendezzük el a dolgokat, ahogyan senki más. Nem azért, mert mindenáron szeretnénk kitűnni, hanem mert egyszerűen ezt szeretjük csinálni. Az esztétika és a természetesség számít, nem a tömegízlés.

Ön honnan merít új ötleteket?
Az utcán sétálva mindig nyitott vagyok a finom benyomásokra, így a színekre, a formákra és az építőművészetre. Ha egy idegen városban járok, és a kirakatokat nézem, előfordulhat, hogy egy magával ragadó háttér előtt kiállított gyönyörű szabású kabát látványa is megihlet.

„A virágok lehelnek életet az élettereinkbe.”

Mennyire fontosak a virágok egy helyiség hangulata szempontjából?
Sokszor feltűnik, hogy az emberek napokig készülődnek valamilyen eseményre, lámpákat állítanak fel, padlóburkolatot fektetnek le, asztalokat terítenek meg, azonban csak a virágkompozíciók megérkezése után mondják, hogy: „Hűha, gyönyörű lett!” A virágok keltik igazán életre a helyiségeket.

Csak olyan kompozíciókat készítenek, amelyek megfelelnek az egyéni stílusuknak?
Természetesen hajlandóak vagyunk az ügyfelek kívánságai szerint dolgozni, de megpróbáljuk egy kicsit a nekünk tetsző irányba terelni őket. Nagy gondban vagyok, ha valaki esküvői csokrot szeretne hosszú szárú vörös rózsákkal, középen egy jelképes fehér rózsával. Ilyenkor inkább sokvirágú rózsát szoktam javasolni, mert szerintem a hölgyek jobban szeretik. Napraforgót pedig sohasem használunk, mert bár gyönyörűek a mezőn, csokorba kötve teljesen elveszítik a hatásukat.

Lehetséges jó ízlésre szert tenni a virágokat illetően?
A minket érő benyomások és a lakóhelyünk befolyásolják az ízlésünket. Vidéken az emberek nem szokták vázába tenni a kerti virágokat, míg a városiak szeretik, ha van az otthonukban egy kis természet.

Nemzetközi márkák nagy rendezvényein is szoktak dolgozni. Különböznek az egyes kultúrák a virágok tekintetében?
Teljesen. New York kivételével az Egyesült Államok virágkötészete olyan, mint Európáé volt az 1980-as években. Sok virágot használnak, és dobozokba kötik őket; az egész meglehetősen mesterkélt. Japánban és Kínában is ezt a stílust kedvelik. Hollandiában, Belgiumban és Németországban a művészien elrendezett csokrokat részesítjük előnyben. Más országok lakói számára Európa jelenti a magas színvonalú virágkötészetet.

„Az otthonunk négy fala között a kevesebb, több.”

A kreatív virágkompozíciók egészen más világgá alakítják át a helyiségeket. Kaphatunk néhány tippet az otthonunk díszítéséhez?
„Az otthonunk négy fala között a kevesebb, több; a díszítésnek nem szabad túlzottnak lennie.” Gyakran elegendő néhány sarkantyúvirágot vagy egy fuksziát elhelyezni a tányérokon, vagy néhány szál rozmaringgal díszíteni az asztalt. A díszítésnek azonban mindig illeszkednie kell a felszolgált ételhez! A szusiéttermekben gyakran használt rózsaszín orchidea például egyáltalán nem illik a marhasülthöz. Az asztal körüli tér azonban szerintem fontosabb, mint maga az asztal. Ha a virágok a téma egy részét képezik, akkor lehet kicsit túlozni, például egy virágokkal megrakott tavaszi asztal esetében.

Milyen dekoráció illik a különböző alkalmakhoz?
Ha romantikus vacsorát tervezünk, és határozott üzenetet szeretnénk küldeni, akkor a díszítés lehet fényűzőbb, esetleg sok gyertyával vagy vastag sziromággyal. Vadrózsákat is elhelyezhetünk magas, vékony vázákban az asztal körül, így gyakorlatilag a virágok alatt vacsorázhatunk. Ha barátokat várok, a spontán összhatásra törekszem, mindössze néhány mezei virággal tetszetős üvegpalackokban. Ha pedig a főnökünket hívjuk meg vacsorára, a cél a visszafogottság – jobb húsz egyszerű tulipán, mintha láthatóan túlzásba esnénk. Továbbá ne használjunk készen vásárolt virágkompozíciót, mert természetellenesnek hat, és nyilvánvaló, hogy nem mi magunk készítettük.

Fontos a klisék elkerülése?
Általában igen, kivéve a hagyományos alkalmakat, amikor meghitt hangulatot szeretnénk teremteni. A sarkantyúvirág tökéletesen illik a húsvéti reggelihez – elhelyezhetjük őket a kedvenc kosarainkban, hagymahéjjal festett tojások közé keverve. A kifinomultabb hatást kedvelők fehérbe öltöztethetik a teljes helyiséget. Karácsonykor a klasszikus piros díszítés visszafogottabb alternatívája lehet a fehér amarillisz és a fekete hunyor, vagy egy csokor eukaliptuszág. A giccs is megengedett azonban, ha kicsit megtöri az összhatást, például egy régi karácsonyfadísz, amelynek saját története van.

„Megéri frissen vágott virágot használni.”

Hogyan kombinálják a különböző virágokat?
A legfontosabb szabály az, hogy ha a virágok túl hasonlóak egymáshoz, akkor elveszítik a karakterüket. Én nem használnék együtt rózsát és hortenziát, mert mindkettő telt és kerek. Érdekesebb, ha dinamikusabb formával párosítjuk valamelyiket, például virágzó mentával. Az alakok kontrasztja kiemeli az összhatást.

Melyik virágok a legtartósabbak?
Az egzotikus növények, mint az ördögszem és a gyömbér. Sokat segít, ha újra levágunk a szárból, még akkor is, ha csak tíz perce vásároltuk a virágot.

Melyik virágoknak van a legjobb illata?
Úgy tűnik, manapság sokan elfelejtik, hogy a virágok a természetből származó dolgok, amelyeknek lehet, és kell is, hogy legyen illatuk. Nagyon szeretem a gyöngyvirág érzéki jegyeit, a tubarózsa pedig a meleg nyári napokra emlékeztet. A jázmin illata kellemesen lágy, a narancsvirág és a citromfa illata pedig felüdít.

Ön milyen virágot szeret kapni a leginkább?
Sajnos nekem soha senki nem mer virágot venni!

Szerző: Lena Schindler
Képek: © Trent Perrett

Fel