A sydney-i haute cuisine

„A világ túlsó végén”, az ínyencek paradicsomában

Sydney egy hatalmas város, ahol a kulináris élvezetekre vágyó helyiek és turisták gazdagabb választékra lelhetnek, mint a világ számos más pontján.

„A város a világ túlsó végén” maga a testet öltött sokszínűség. A konyháját éppen annyira jellemzi a multikulturalitás, mint a lakosságát. A város üzleti központjában magasodó számtalan felhőkarcoló között fiatal szakemberek gyűlnek össze az elegáns éttermekben. A pompás viktoriánus épületekkel büszkélkedő Paddington a bohém életet kedvelők és a meleg közösség otthona. A legdivatosabb környék a Chippendale, vagy röviden csak Chippo, ahol az építész, Jean Nouvel és a függőleges kertek szakértője, Patrick Blanc örök emlékét őrzi a Central Park Mall.

Automata

Clayton Wells is a Chippóból származik. A korábbi sörfőzdében kialakított Old Clare Hotel megnyitását kiváló alkalomnak találta saját üzletének elindításához. Az Automata névre keresztelt étterem, amely ebben a történelmi épületben kapott helyet, mára Sydney egyik legnépszerűbb vendéglátóhelyévé vált. Clayton konyhája a legkiválóbb minőségű ausztrál termékeket használja fel. A kötelező ötfogásos menü részét képező kifinomult ételek számos ország kulináris hagyományait ötvözik. A nagy medverák farkát és a párolt padlizsánt például XO szósszal, vörösborecettel és egy csipetnyi Avruga kaviárral párosítja.

Kensington Street Social

Szomszédja a Michelin-csillagos brit séf, a londoni Pollen Street Social és City Social éttermeiről ismert Jason Atherton, a Kensington Street Social étteremben. Ez az ipari műemléképület tíz méter magas mennyezettel rendelkezik, a vendégek pedig láthatják a nyitott konyhában dolgozó séfeket. Olyan ínyencségeket készítenek itt, mint a queenslandi békarák fagyos uborkagazpachóval és rebarbarával, vagy a berkshire-i sertésszelet csúcsos káposztával és tarlórépával.

Ester

Az Ester a hangulatát tekintve egy borospince és egy diákbár ötvözete. A stílusa laza, de a kiszolgálás gyors. Nem csak a Chippo lakói körében népszerű, ezért olykor még a foglalás ellenére is várni kell az asztalra. Az Automata mintájára a Mat Lindsay kreálta menü itt is csak pár hozzávalót sorol fel, például: „polip/burgonya/nduja” (ez utóbbi egy fűszeres kolbász). Egy másik fogás karfiolból, mandulából és mentából készül. Amikor a hozzávalók összekeverednek a szájban, pompás ízt alkotnak. Az előétel már önmagában is olyan finom, hogy szinte lehetetlen abbahagyni: véres hurkás sanga, vagyis egy miniszendvics, amely édes kalácskenyérből és fatüzelésű kemencében sütött, piros színű véres hurkából készül.

Bennelong

A Bennelong az egyik legjobb hely, ha a kikötői látványban szeretnénk gyönyörködni. A sydney-i Operaházat természetesen nem lehet látni innen, mivel éppen annak épületében található a Peter Gilmore séf által vezetett étterem. Innovatív konyháján keresztül egész Ausztráliát bejárhatjuk. A kiváló minőségű hozzávalókat gondosan kiválasztott gazdáktól, halászoktól és termelőktől szerzik be, majd nagy odafigyeléssel készítik el őket.

Mr. Wong

A Mr. Wong szembetűnő ellentétet képez. Egy hátsó udvaron helyezkedik el, ajtaja előtt sorok kígyóznak, és falusi hangulatot áraszt a műhelyszerűen berendezett helyiségben. Kantoni ételeket kínálnak kortárs köntösben. A dim sum kiváló ebéd. Akár wagyu marhával és szarvasgombával vannak megtöltve a rizslisztből készült gombócok, akár a hagyományos xiaolongbao (darált sertéshússal, saját levében) receptjét követik, a dim sum szerelmesei sohasem tudnak betelni velük.

Yellow

Mielőtt „A 2015-ös év séfje”, Brent Savage és Nick Hildebrandt sommelier beköltözött volna a sárga épületbe, az egy művészekből álló közösség otthona volt, amely nagy felbolydulást keltett. Ma már a Yellow a város legjobb vegetáriánus étterme. A tányérokon elrendezett ízletes alkotások valódi lakomaként szolgálnak a szemnek és a szájnak egyaránt. Vegyük csak a karalábét tűgombával és zöldséges mártással vagy az amaránttal és borsóval tálalt brokkolirózsákat.

The Paddington

A Paddington büszkélkedhet a legeredetibb gasztronómiai elképzeléssel. Az egyik oldalon van a bár, a másikon a látványkonyha a három darab egy méter széles pecsenyesütőjével. Itt mindent roston sütnek, a friss haltól a legpompásabb húsokon át a zöldségekig. Ha hozzáadjuk ehhez a kézműves söröket és az asztalnál zajló kellemes beszélgetéseket, akkor tökéletes képet kapunk a hamisítatlan sydney-i hangulatról.

Éttermek

Automata
5 Kensington Street
Sydney
Tel.: +61/2 82 77 85 55
www.automata.com.au

Ester    
46–52 Meagher Street
Sydney
Tel.: +61/2 80 68 82 79
www.ester-restaurant.com.au

Kensington Street Social
3 Kensington Street
Sydney
Tel.: +61/2 82 77 85 33
kensingtonstreetsocial.com

Bennelong
Sydney Opera House
Sydney
Tel.: +61/2 92 40 80 00
www.bennelong.com.au

Mr. Wong
3 Bridge Lane
Sydney
Tel.: +61/2 92 40 30 00
merivale.com.au/mrwong

The Paddington
384 Oxford Street
Sydney
Tel.: +61/2 92 40 30 00
merivale.com.au/thepaddington
 

Szerző: Kiki Baron
Fénykép: © PR

Fel