Helena Rizzo
Felfedezésre váró történetek.
A világhírű séf, Helena Rizzo szerint nyitottnak kell lenni a világra, és állandóan törekedni kell a fejlődésre, ha kreatívan szeretnénk megvalósítani önmagunkat. Hisz abban, hogy mindenhol lehet ihletet meríteni, elég, ha odafigyelünk.
Amivel főz:
„Hiszek abban, hogy rendkívüli dolgokat lehet létrehozni, ha azt csinálod, amit szeretsz, és szívvel-lélekkel csinálod.“
Helena „MANÍ“ étterme Sao Paulóban a brazil és az európai konyha fúziójára összpontosít. Ezeket a sokoldalú kultúrákat és tapasztalatokat kreatívan ötvözve hódol szenvedélyének, hogy újra meg újra lenyűgözze vendégeit.
A világ inspirálta
„Inspirálhat engem egy hozzávaló vagy egy utazás. De az is előfordulhat, hogy olyan könyvet olvasok, amelyben van valami érdekes – és ez ad ötletet egy ételhez.“
Helena mindig is szeretett volna világot látni, új dolgokat megtanulni, és megtalálni azt a dolgot az életében, amit különösen szeret. Mint olyan valakinek, aki szinte mindenütt felismeri a természetes szépséget, útja az építészeti tanulmányoktól a modellkedésen át a legnagyobb szenvedélyéhez – a főzéshez vezetett. A brazil hölgy különféle európai városokban élt és dolgozott, és a legjobbaktól tanult – nem csak a konyhában, hanem a való életben is.
„Nagyon erősen hiszek abban..., hogy együtt csodás dolgokat tudunk alkotni.“
A séf és a művész találkozása
Helena és Azuma
Helena, akit megihletnek a különböző kultúrák, lenyűgözőnek találja Japánt és a japán konyhát is – és Azuma Makoto virágkötő művész munkái számára „azt a fókuszt képviselik, ami a japán konyhában is megvan“. A sztárséfet lenyűgözte, ahogy Makoto a virágok lefagyasztásával képes volt megörökíteni azok természetes szépségét. Együttműködésük során olyan ételt akart megalkotni, amely megragad egy pillanatot, egy pillanatra megállítja a valóságot, és a rendkívüliség megtapasztalására invitál.
Amikor minden az időzítésen múlik: a 7000-es generációs sütő
A főzésnél az idő egy döntő tényező. Független attól, hogy arról az időről van-e szó, amíg egy hozzávaló elkészül, vagy arról, amíg a vendég az ételre vár – az időzítésnek tökéletesnek kell lennie. Éppen ezért nyűgözte le Helenát is annyira a 7000-es generáció sütője. Végre teljes mértékben támaszkodhat a készülék innovatív technológiájára, amely folyamatosan tökéletes eredményeket garantál – és így szabad utat engedhet a kreativitásának. Ezzel egyidejűleg szabadon koncentrálhat étele művészi aspektusaira, és a színeket oly módon helyezheti el, hogy tökéletesen ötvözze munkáját Makotoéval – de egyidejűleg létrehozza annak kontrasztját is.
A Makoto művében alkalmazott színek által inspirálva Helena először egy halételt készített a 7000-es generációs sütővel – a színek és a hozzávalók kompozíciója: édesburgonyával, savanyított karfiollal, cukkinivel és ropogós fokhagymával. A második fogáshoz kacsát választott, amelyet vörös cikóriával, hagymával és áfonyával kombinált. A hozzávalókat szárnyként rendezte a hús köré, hogy kifejezze azt a nagy szabadságot, amelyet főzés közben mindenkinek éreznie kellene.
„Úgy gondolom, hogy az ilyen konyhai technológiákkal történő főzés újfajta magabiztosságot ad – ami nagyon megnyugtató. Véleményem szerint pontosan ezekkel manapság már bárki nagyon jól tud főzni. Tényleg bárki.“
Ön következik
Vigyázz, kész, főzz!
Ismerjen meg további történeteket
Dalad Kambhu
Dalad Kambhu Michelin-csillagos séf, egyedülálló főzési stílussal és szokatlan élettörténettel.
Kyle Connaughton
A három Michelin-csillaggal rendelkező séf a hozzávalók tökéletessé tételének szentelte magát – az eredetüktől kezdve a megjelenésükig a tányéron.
Azuma Makoto
A világhírű japán virágművész mindhárom séfünket valami rendkívüli megalkotására inspirálta.